Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας


Ένας φίλος από τη Ρώμη μου έστειλε ένα άρθρο εδώ που αναφέρεται στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της χώρας μας και τη μεγάλη ύφεση που έχει βιώσει. Επιμένω όμως πως δεν πρέπει να βλέπουμε τη μισή εικόνα (2008-2013) αλλά ολόκληρη (2000-2013). Τότε καταλαβαίνουμε πως η Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας ήταν η συνέπεια της Μεγάλης Φούσκας


Το άρθρο συνοδεύεται από ένα γράφημα που τα λέει όλα

Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε αυτού του είδους τους προβληματισμούς εδώ , αλλά ίσως έχω υποτιμήσει την δύναμη της εικόνας οπότε θα προσθέσω και αυτό το γράφημα που δείχνει όλη την ιστορία και όχι μόνο τη μισή:




Με λίγα λόγια αγαπητέ Δημήτρη: Φουσκώσαμε πάρα πολύ την οικονομία μας με δανεικά και ξεφουσκώσαμε αντίστοιχα όταν έκλεισε η κάνουλα των δανεικών. Δεν έχουμε κάνει τίποτα σαν οικονομία που να δικαιολογεί μια καλύτερη πορεία εντός ευρώ για την πατρίδα μας σε σχέση με την Ιταλία και την Πορτογαλία. Και όπως φαίνεται στο γράφημα τα ίδια χάλια έχουμε. (διάβασε το σχετικό άρθρο που προανέφερα  για περισσότερη ανάλυση).
Σε ότι αφορά την σύγκριση με την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ το 1929 τότε η οικονομία των ΗΠΑ έχασε το 29% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Χρειάστηκε μόλις τρία χρόνια για να ανακτήσει τις απώλειες.


Αποτέλεσμα εικόνας για great depression chart gdp



Και εδώ έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις
  1. Ότι συμπιέζεται πάρα πολύ εκτονώνεται μετά σαν το ελατήριο. Αυτό έγινε στην Αμερική το 1933-1936. Αντίστοιχα περίμενε κανείς πως και στην Ελλάδα μετά την μεγάλη πτώση θα ακολουθούσε μια περίοδος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και το πρόγραμμα που έφτιαξαν οι εταίροι προέβλεπε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015 και μετά πράγμα που θα έδινε την δυνατότητα και για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά υπολόγισαν χωρίς τους πολιτικούς μας.
  2. Το 2013 η Ελλάδα έμοιαζε να ξύνει τον πάτο. Κάτι σαν το 1932 για τις ΗΠΑ. Γιατί όμως η Ελλάδα 2 χρόνια αφού φάνηκε να ξύνει τον πάτο είναι πάλι σε ύφεση Εκλογές, Τσαμπουκάδες Δημιουργική ασάφεια και άρνηση της πραγματικότητας...
Εκεί που το 2014 είχαμε αρχίσει να παίρνουμε μπρος χύσαμε την καρδάρα με το γάλα και η ανάπτυξη πήγε περίπατο όπως και η ανάπτυξη του 2015 αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα (εδώ). Οι στόχοι μας φαίνονται βουνό, ανέφικτοι. Εμείς πυροβολήσαμε τα πόδια μας και τώρα λέμε πως το πρόγραμμα ήταν λάθος.
Αποφασίσαμε πως το χρέος μας απαιτεί ένα μεγάλο κούρεμα. Και ίσως να το καταφέρουμε. Μόνο που οι δανειστές χαρίζουν λεφτά σε αυτούς που είναι τόσο φτωχοί ώστε τους είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Δουλεύουμε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση εδώ και ένα χρόνο σχεδόν. Δίνουμε τη μεγάλη μάχη για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας μας. Ώστε να έχουμε πειστικά επιχειρήματα και να αναγκάσουμε τους εταίρους μας να μας κουρέψουν το χρέος. (Δες εδώ πως αυξήσαμε το χρέος μας κατά 27 δις μέσα σε 6 μήνες)

Έτσι που τελικά και ο Γιάνης και όλοι οι Έλληνες θα έχουμε δικαιωθεί:
  • Το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα ήταν λάθος.
  • Το πρωτογενή πλεονάσματα είναι ανέφικτα.
  • Το χρέος είναι μη βιώσιμο.


2 σχόλια:

  1. http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=41774
    Διαβασα το παραπανω αρθρο σας στο ΠΡΟΤΑΓΚΟΝ.
    Οκ καταλαβα κανενα απο τα χρηματα μας δεν πηγαν για να ξεχρεωσουμε.
    Δεν καταλαβα ομως γιατι τελικα απαιτουν τοση λιτοτητα και υπερφορολογηση;
    Επιπλεον πως γινεται να υπαρχει αναπτυξη και ανοδος του ΑΕΠ με υπερφορολογηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Στρατόπουλε οι αναρτήσεις σας είναι αχτίδες φωτός μέσα σε σκοτεινή σήραγγα.
    Θα με ενδιέφερε μια βαθύτερη ανάλυση στο ερώτημα "που πήγαν τα λεφτά;" από το 1999 μέχρι σήμερα. Πού ξοδεύτηκαν ή επενδύθηκαν, πόσα απέφεραν κάτι μόνιμο στην Ελληνική οικονομία και ποσά μπορεί κανείς να πει ότι "χάθηκαν" στη διαφθορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή