Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Οι 6 λόγοι που ο Βαρουφάκης ψηφίζει ΟΧΙ

6 λόγους παρουσίασε χθες σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για τους οποίους πρέπει οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου. Τα διαβάζω, τα ξαναδιαβάζω και αναρωτιέμαι αν είναι 

Υπεύθυνος Υπουργός ή Κακομαθημένος Αστέρας


1ος Λόγος:Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές: αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. 

Α) Ο ΥΠΟΙΚ είναι υπεύθυνος για την φορολόγηση των πολιτών. Αν πιστεύει ότι τα βάρη κατανέμονται άδικα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών, είναι δική του δουλειά οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε αυτό να διορθωθεί. Είχε 5 μήνες καιρό για να το κάνει. Κι απ΄ ό,τι φάνηκε οι Θεσμοί δεν είχαν καμία ένσταση στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Άρα, κανείς δεν τον εμπόδισε να διορθώσει αυτή την αδικία.
Β) Και μετά την αναδιάρθρωση πάλι οι πολίτες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα οφείλουν το χρέος. Κάτι που γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες του κόσμου. 
Γ) Οι μόνοι εργαζόμενοι που είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά την 5μηνη θητεία του ΥΠΟΙΚ ήταν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ (εδώ). Αυτούς αντιλαμβάνεται ως ασθενέστερους;

2ος Λόγος: Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Διαβάζοντας τις προτάσεις  της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους (εδώ),  καταλαβαίνουμε ότι την επιμήκυνση των δανείων και την μείωση των επιτοκίων τις αντιλαμβάνεται ως αναδιάρθρωση. Τα δάνεια που μας χορήγησαν οι εταίροι έχουν κατ’ επανάληψη επιμηκυνθεί και το επιτόκιό τους έχει μειωθεί, άρα οι εταίροι μας έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος μας επανειλημμένα.
Τα μόνα δάνεια που συνάψαμε τα τελευταία 5 χρόνια με τους Θεσμούς και δεν έχουν αναδιαρθρωθεί (παραμένουν με το αρχικό επιτόκιο και την αρχική διάρκεια) είναι τα δάνεια του ΔΝΤ.
Όταν ο κ. Σόιμπλε ρώτησε τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ τι ποσό είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, εκείνος σιώπησε…
Επιπροσθέτως και ΔΝΤ και ΗΠΑ τόνισαν επανειλημμένα πως η Ελλάδα κακώς αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Και μην ξεχνάμε ότι στην προσέγγιση τους για την βιωσιμότητα ενός χρέους οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν μοντέλα. Με βάση τα οποία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και του κόσμου έχουν μη βιώσιμο χρέος. Έγκριτος οικονομολόγος ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του στην Ιταλία, δήλωσε πως το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο. Και τους έκανε όλους έξαλλους, τον ΥΠΟΙΚ Ιταλίας πρώτο πρώτο. Ακριβώς την ίδια άποψη είχε και για το Ισπανικό χρέος ήδη από το 2011( εδώ).
Αν ο ΥΠΟΙΚ μας είχε συναίσθηση των ευθυνών του και μέχρι να πετύχει την όποια ελάφρυνση του χρέους, θα έπρεπε να κρατά χαμηλούς τόνους, όπως η Ιταλία. Δεν φωνάζεις «κοιτάξτε όλοι πόσο μεγάλο πρόβλημα έχω». Γιατί η οικονομία είναι κλίμα, ψυχολογία και εμπιστοσύνη. Και με αυτόν τον τρόπο σκοτώνεις και την οικονομία σου και την αξιοπιστία της.


3ος Λόγος: To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

Η αλήθεια είναι πως το Eurogroup είχε δεσμευθεί , τον Νοέμβριο του 2012, πως θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπό τον όρο ότι θα έχει γίνει πλήρης εφαρμογή από την μεριά της Ελλάδας  όλων των όρων-μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα (εδώ).
Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2013 ο κ. Βαρουφάκης το αμφισβήτησε συστηματικά (εδώ και  εδώ). Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 η κυβέρνηση του κ. Βαρουφάκη με τις πολιτικές που εφάρμοσε  5 μήνες τώρα οδήγησε σε παράλυση την οικονομία μας,  που οδεύει ταχέως σε ύφεση και πρωτογενή ελλείμματα. 
Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΔΝΤ ακόμα και χθες (1/7/2015) η κα Lagarde ξεκάθαρα δήλωσε την ανάγκη να προηγηθούν οι σοβαρές δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις των όποιων αποφάσεων για την απομείωση του δημοσίου χρέους της από τους εταίρους (ελληνικά εδώ και αγγλικά εδώ). 

4ος Λόγος: Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.

Α. Δηλαδή, αν η Ευρώπη επέμενε στην πρότασή της, ο Γιάνης θα ψήφιζε ΝΑΙ; Αμφιβάλλω, οπότε δεν είναι αυτός λόγος για να πει κανείς ΟΧΙ.
Β. Η Ευρώπη δεν κλήθηκε να ψηφίσει κάποια συμφωνία. Και ισχυρίζεται πως η «τελική» πρόταση που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος δεν ήταν η δική της τελική πρόταση . Αντιθέτως εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα για μία πρόταση που δεν υπάρχει στο τραπέζι. Για μία πρόταση που, όταν αποχωρήσαμε από το τραπέζι, ήταν σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση ακόμα. Δεν ήταν η «τελική» πρόταση. (Ανεξάρτητα από τα λεγόμενα «τελεσίγραφα» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι γνωστό πως οι περισσότερες κρίσιμες διαπραγματεύσεις εντός των οργάνων της Ευρώπης καταλήγουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οπότε και γίνονται οι τελικές υποχωρήσεις.)

5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Α. Δηλαδή αν η Ευρώπη μας έδινε λεφτά για να κρατήσουμε  τις τράπεζες ανοικτές ο Γιάνης θα ψήφιζε ΝΑΙ; Αμφιβάλλω, οπότε δεν είναι αυτός λόγος για να πει κανείς ΟΧΙ.
Έξοδος από το ευρώ
Τσίπρας για δημοψήφισμα ΓΑΠ 2011: «Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας»
Δημοψήφισμα και ρευστότητα εκ μέρους της ΕΚΤ-ΕΛΑ
Για να μείνουν ανοικτές οι Τράπεζες την εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, κάποιος έπρεπε να μας δανείσει 15 δις. Αντιθέτως προς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία όλης της Ευρώπης εκτιμά πως το δημοψήφισμα θέτει εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ΑΡΑ ΚΑΙ τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλόμενων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες και εκβιασμούς, και με αυτό το κλίμα ανύπαρκτης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας, κανένας ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα διακινδύνευε να εγκρίνει δάνειο 15 δις που ήταν τόσο εξόφθαλμα σε κίνδυνο. Γιατί ως υπάλληλος –ακόμα και υψηλόβαθμος- λογοδοτεί για τις πράξεις του. Γιατί ως πολιτικός εξηγεί τις αποφάσεις του και απολογείται για τα λάθη του. Φήμες βέβαια λένε ότι προς στιγμήν στην ΕΚΤ σκέφτηκαν να ακολουθήσουν την άποψη Λεουτσάκου (χαρτιά είναι, θα βρεθούν...) αλλά τελικά, κι επειδή εκεί δεν υπάρχει Ζωή και Επιτροπές Αληθείας, ώστε να είναι βέβαιοι οι άνθρωποι πως  θα φταίει πάντα κάποιος άλλος κακός, είπαν να κάνουν τα συνηθισμένα τους. Να μη δανείσουν κάποιον που τους λέει ξεκάθαρα "μάλλον θα σας φεσώσω". Η απόφαση της ΕΚΤ λοιπόν, υπενθυμίζει και τη σχέση της Αξιοπρέπειας με την Ευθύνη και τη Λογοδοσία.

6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

 Α) Επαναλαμβάνω: ο ΥΠΟΙΚ είναι υπεύθυνος για τη φορολόγηση των πολιτών. Αν πιστεύει ότι τα βάρη κατανέμονται άδικα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών, είναι δική του δουλειά να το διορθώσει. Και είχε 5 μήνες καιρό για να το κάνει. Εξάλλου, όπως φαίνεται, οι Θεσμοί δεν είχαν διατύπωσαν ενστάσεις στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Άρα κανείς δεν τον εμπόδισε να διορθώσει αυτή την αδικία.
Β) Μήπως, αντί να διαπραγματευόμαστε 5 μήνες πριν το δημοψήφισμα και άλλους 5  μετά, να προσπαθούσαμε περισσότερο ώστε να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις που ζητούν οι εταίροι μας  προκειμένου να υλοποιήσουν την δέσμευση τους  για αναδιάρθρωση του χρέους του Νοεμβρίου του 2012; 

Ανακεφαλαίωση:
 Ο ΥΠΟΙΚ λέει :
4 Όχι για την αναδιάρθρωση του χρέους + 
2 Όχι για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης +
1 όχι γιατί οι εταίροι μας είναι τόσο παράλογοι και αντιφατικοί που συνεχίζουν να εξελίσσουν μια πρόταση που εμείς αποφασίσαμε πως είναι η τελική και δεν επιδέχεται βελτιώσεων + 
1 όχι γιατί δεν μας δίνουν άλλα λεφτά ώστε να κρατήσουμε ανοικτές τις τράπεζες  = 
4 ΟΧΙ για το χρέος! 
Δηλαδή, 5 μήνες συζητούσαμε για μέτρα και προγράμματα αλλά ο Γιάνης συνέλαβε προ ετών μια ιδέα για το χρέος και είναι ασυμβίβαστος. Μα, μπορούσε να το πει κι αλλιώς: «αν δεν αποδεχτούν τη μεγαλειώδη ιδέα μου για το κούρεμα του χρέους, θα κάνω μόνος μου το κούρεμα, με χρεοκοπία και GREXIT». Σαν κακομαθημένο παιδί που καταστρέφει το παιχνίδι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου