Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Λάθος νούμερα, παιδιά!

Ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο άρθρο του στη Le Monde (εδώ η επίσημη μετάφραση) ανέφερε λανθασμένο νούμερο για τις ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI (25 δισ.€). Το ίδιο νούμερο (25 δισ.) ανέφερε και προ ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής στο κλείσιμο της συζήτησης (εδώ στο τελευταίο λεπτό του video) με τον Σταύρο Θεοδωράκη για την Παιδεία. (Ως γνωστόν το PSI κολλάει παντού).
Ας πούμε πως την πρώτη φορά επρόκειτο για πάθος, για κρεσέντο προφορικού λόγου. Τώρα όμως, στη Le Monde, είχαμε γραπτό κείμενο, διεθνές ακροατήριο,  μέγιστο πολιτικό βάρος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή...

Σπεύδω να σημειώσω ότι δεν θεωρώ πως ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα ακριβή νούμερα. Οι επιτελείς του όμως; Και δεν μιλάμε για ανακρίβεια, πέντε πάνω - πέντε κάτω. 25 δισ. ζημιές ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αντί για 13,4 δισ.€ που είναι το πραγματικό νούμερο. Είναι τεράστια απόκλιση. Είναι σαν να μάς πουν αύριο ότι χρωστάμε 550 δισ.€ αντί 300!

Παραπέμπω, λοιπόν, στην επίσημη απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας (εδώ) επί Γ. Προβόπουλου, σε σχετική ερώτηση του αντιπολιτευόμενου τότε βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, απ’ όπου προκύπτει πως οι συνολικές τοποθετήσεις των Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προ του PSI ήταν 18,7 δις στο χαρτοφυλάκιο του Κοινού Κεφαλαίου + 6,3 δις εκτός Κοινού Κεφαλαίου, σύνολο δηλαδή 25 δισ.€.  
Δηλαδή το σύνολο των τοποθετήσεων των Ταμείων ΠΡΟ ΤΟΥ PSI ήταν 25 δισ.! Πώς γίνεται λοιπόν, με ομόλογα αξίας 25 δισ. μετά από κούρεμα 53,5% να έχουμε ζημιές 25 δισ.; Ακόμη κι η αριθμητική του δημοτικού σηκώνει ψηλά τα χέρια.
Η πραγματική ζημιά σε ονομαστική αξία ήταν 25 δισ. x 53,5% = 13,4 δισ.€

Να σημειώσω εδώ ότι στους υπολογισμούς μας πρέπει να συγκρίνουμε είτε ονομαστικές αξίες πριν και μετά το PSI, είτε τρέχουσες αξίες. Στη δεύτερη περίπτωση, κι επειδή οι τιμές των παλαιών ομολόγων που διακρατούσαν τα Ταμεία είχαν απαξιωθεί, ο υπολογισμός θα έδινε πολύ χαμηλότερη ζημιά για τα Ταμεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως το σωστό είναι να συγκρίνουμε ονομαστική αξία πριν και μετά το PSI, που δίνει και τη μεγαλύτερη ζημιά. Τέλος, το να συγκρίνουμε ονομαστική τιμή των ομολόγων πριν το PSI και τρέχουσα τιμή μετά το PSI όπως κάνουν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι, είναι σαν να προσθέτουμε πορτοκάλια με μήλα που, όπως μάθαμε πάλι στο δημοτικό, δεν είναι σωστό.

Στην προσπάθειά του ο Σύριζα να υποβαθμίσει ό,τι θετικό είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, κατασυκοφάντησε την αναδιάρθρωση του χρέους, το PSI. Για να φουσκώσουν τις ζημιές από το PSI έκαναν και υπολογιστικούς ακροβατισμούς του τύπου:
Πριν το PSI  είχα ονομαστική αξία 100, μετά το PSI έχω ονομαστική αξία 46,5 αλλά αν το πουλήσω εισπράττω 20. Οπότε η ζημιά είναι 80 και όχι 53,5. Παραβλέπουν ωστόσο μια σημαντική παράμετρο: πως, αν πουλούσαν το παλιό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 πριν γίνει το PSI, πάλι 20 θα εισέπρατταν. Αυτά είναι τα μαθηματικά του καραγκιόζη. Και τα είπαν αυτά τα νούμερα τόσες πολλές φορές μεταξύ τους που στο τέλος τα πίστεψαν. Και τα γράφουν ανενδοίαστα και στη Le Monde.

Σκεφτείτε την απορία των αξιωματούχων της Ευρώπης που γνωρίζουν το σημαντικό (και πραγματικό) όφελος που είχε για την ελληνική οικονομία το PSI (μια αποτίμηση του PSI μπορείτε να βρείτε εδώ) καθώς διαβάζουν στη Le Monde  τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να μιλάει τόσο απαξιωτικά για το PSI αναφέροντας μάλιστα και λάθος νούμερα. Είναι γι αυτούς άλλη μια ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Διαπίστωση που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν την ευκαιρία να κάνουν από τότε ακόμα που ο κ. Σαμαράς κρατούσε ψηλά τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα στο Ζάππειο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου