Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Το success story του κυρίου Τσακαλώτου

Γράφονται πολλά αυτές τις ημέρες για τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες εκτελούνται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Οι μικρομέτοχοι έχασαν πολλά χρήματα. Κυριαρχεί η γκρίνια και τα παράπονα για τη μεθόδευση και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Και το ελληνικό Δημόσιο έχασε πολλά από τα 25 δισ. που έβαλε στις τράπεζες  το 2013. Ειλικρινά, αμφιβάλλω αν στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει τι συνέβη. Δείχνουν να πιστεύουν πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένα success story και μένει τώρα να αφοσιωθούν στη δημιουργία του «παράλληλου τραπεζικού συστήματος».

Οι αριθμοί, όμως, που μετρούν και ποσοτικοποιούν το  success story  του κ. Τσακαλώτου είναι αμείλικτοι:

Τον Απρίλιο του 2014, ξένοι κυρίως θεσμικοί επενδυτές επένδυσαν στις 4 συστημικές τράπεζες 8,3 δισ.€.
Με τα κεφάλαια αυτά απέκτησαν την κυριότητα του 27% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι παλαιοί μέτοχοι διατήρησαν το υπόλοιπο 73% .
Η αξία των τραπεζών, με τιμές αναφοράς τις τιμές της αύξησης, ανήλθε στα 31 δισ., εκ των οποίων τα 8,3 δισ. αφορούσαν σε νέα κεφάλαια και νέους μετόχους.
Η αξία των μετοχών των παλαιών μετόχων, με τιμές αναφοράς τις τιμές της αύξησης, ανήλθε στα 22,7 δισ. Αντίστοιχα, η αξία των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (αυτές τις οποίες απέκτησε το ελληνικό Δημόσιο το 2013 καταβάλλοντας 25 δισ.) ήταν 18,5 δισ.

Τον Νοέμβριο του 2015 νέοι μέτοχοι, ξένοι θεσμικοί κυρίως, επένδυσαν στις 4 συστημικές τράπεζες 10,3 δισ. €. Για την ακρίβεια, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας τα 3,4 από τα 10,3 δισ. προήλθαν από ημιυποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων των τραπεζών στις αυξήσεις (ένας εξ αυτών και το ελληνικό Δημόσιο), 1,2 δισ. από τη συμμετοχή του ΤΧΣ και 5,7 δισ. από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Με αυτά τα κεφάλαια οι νέοι μέτοχοι απέκτησαν πάνω από το 90% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι παλαιοί μέτοχοι (κυρίως το ελληνικό Δημόσιο)  διατήρησαν το υπόλοιπο <10%. (Το συνολικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου είναι > 10% καθώς απέκτησε και μετοχές ως νέος μέτοχος).
Η αξία των τραπεζών, με τιμές αναφοράς τις τιμές της αύξησης, ανήλθε στα 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 αφορούν σε νέα κεφάλαια.
Η αξία των μετοχών των παλαιών μετόχων, με τιμές αναφοράς τις τιμές της αύξησης, περιορίστηκε στο 1 δισ. €. Αντίστοιχα, η αξία των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (αυτές τις οποίες απέκτησε το ελληνικό Δημόσιο το 2013 καταβάλλοντας 25 δισ.) είναι πια μικρότερη από 1 δισ. €.
Αυτό κατά τον κ. Τσακαλώτο είναι success story!

Η αλήθεια είναι πως ο Σύριζα πέτυχε, επιτέλους, να λύσει τις αντιφάσεις του:

  • ουδείς δικαιούται τώρα να τον εγκαλεί για τη διατήρηση των παλαιών διοικήσεων στις τράπεζες. Πλέον δεν τις ελέγχει το κράτος.
  • διόρθωσε μια στρέβλωση που είχε επανειλημμένα καταγγείλει, πως το ελληνικό Δημόσιο, αν και ήταν κύριος μέτοχος στις τράπεζες, δεν είχε πλήρη δικαιώματα και συμμετοχή στο management. Δεν είναι πια κύριος μέτοχος!
  • κατάφερε συντριπτικό χτύπημα στους κερδοσκόπους των αγορών, οι οποίοι τόλμησαν  το 2014 να  επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα 8,3 δις έχουν πλέον τρέχουσα αξία λιγότερο από 0,5 δισ. €.

Το ότι αυτές οι επιτυχίες είχαν και μια μικρή παράπλευρη απώλεια, τις συντριπτικές ζημιές για το ελληνικό Δημόσιο, δεν είναι σημαντικό.

Είναι όμως σημαντικό το πόσο μεθοδικά δούλεψε η κυβέρνηση γι' αυτές τις επιτυχίες.

Εβαλε τις τράπεζες να συγκεντρώσουν 10 δις από την αγορά χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα κόκκινα δάνεια. Γιατί, εξάλλου, να ενδιαφέρει αυτό το θέμα τους υποψήφιους επενδυτές;

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με τη διαπραγμάτευση ανοικτή και το φόρο να περιφέρεται από τα σχολεία στον τζόγο κι από κει στο κρασί. Προφανώς, για να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές πως η χώρα που θα επενδύσουν  λειτουργεί με σχέδιο και στόχους.

Με την αυθαίρετη και κατά πάσα πιθανότητα καταχρηστική επιπλέον φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές πως στη χώρα μας καμία συμφωνία δεν ισχύει.
Τέλος, γιατί και η λεπτομέρεια μετράει, η όλη διαδικασία έτρεξε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακέφαλη. Γιατί, προφανώς, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚ δεν ήταν της αρεσκείας της Κυβέρνησης κι αυτό ήταν σημαντικότερο της ευθύνης και του ρόλου του.

Βέβαια, κάποιος καλοπροαίρετος θα πει πως είναι επιτυχία που δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις. Αν αυτό είναι το σκεπτικό, τότε η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη πολύ πολύ χαμηλά. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια κουρεύτηκαν ομόλογα των τραπεζών αξίας 37 δισ., χάθηκε το ¼ του ΑΕΠ, εκτοξεύθηκαν τα κόκκινα δάνεια αλλά ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις μέχρι που φτάσαμε στο 2015. Είχαμε άλλωστε  εφεδρείες 11 δισ. ακόμα εξασφαλισμένα από το 2012 για την περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά στις τράπεζες. Τα είχαμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 που τα επέστρεψε ο κ. Βαρουφάκης. 

Παρακαλώ όχι άλλες επιτυχίες!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Protagon στις 19/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου